موضوعات مطالب
آرشيو مطالب
صفحه ها
آمار و امكانات
درباره وبلاگ

علیرضا آیت اللهی هستم ؛ متولد 1324 در یزد ؛ تحصیل و تخصصم در مردم شناسی است ؛ و تجربه و تعهدم به مردم مسلمان و مطالعات فرهنگ و تاریخ اسلامی . بنابر این در حوزه ی مردم شناسی و تاریخ روحانیت ، مبلغان و مروجان مذهب شیعه دوازده امامی یزد ، می نویسم که تعداد کثیری از آنان از اجداد بنده ی « حقیر فقیر سراپا تقصیر » هستند ... پس ، محور کار بر معرفی روحانیانی است که نام خانوادگی آیت اللهی دارند ؛ از شهر یزد برخاسته اند ؛ و اجداد و خویشان آنان .
پیوندها
پیوندها
سایر امکانات
پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله : اگر بنده ارزش ماه رمضان را بداند، آرزو مى كند كه سراسر سال، رمضان باشد
حجت الاسلام والمسلمين ميرزا محمد جعفر شريف يزدي

حجت الاسلام والمسلمين ميرزا محمد جعفر شريف يزدي

« عالم برجسته ديني »  ، رئيس حوزه علميه

ميرزا محمد جعفربن ميرزا محمد باقربن حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي

متولد اواسط قزن سيزدهم هجري قمري در محله ي قلعه كهنه ي يزد

ميرزا محمد جعفر ، فرزند ذكور ارشد ميرزا محمد باقر شريف يزدي ، كه بنابر اين جانشين وي در مسند رياست حوزه علميه قائميه ( مدرسه ملااسماعيل ) و امامت جماعت هر پنج نوبت مسجد ملااسماعيل بوده است ، به عنوان « مردي عالم ، واعظ و مفسر قرآن » ، كه « رساله عمليه » اي نيز از حود به جاي نهاده است ؛ در آغاز جريان مشروطيت و در واقع عدالتخواهي هاي مردم به عنوان يك سخنران بسيار زبردست و با نفوذ به نفع عامه خلق مظلوم ، بر عليه اسبداد و حكام زياده خواه و به ويژه مظالم ميرزا فتح الله خان مشير الممالك مستوفي وقت يزد ، به پا خاسته حتي به اشاراتي ميرزا جواد سعد الدوله در زمان تبعيد به يزد در جوار و همسايگي وي پناه گرفته است . ليكن به زودي به جريان و در واقع كنه تغيير ات جهات قيام مردمي و مصادره آن به وسيله تحريكات خارجي ظنين شده و با حمايت از مو اضع منطقي آيت الله العظمي آقا سيد يحيي موسوي يزدي ، در جرگه مشروعه خواهان عدالت طلب قرار مي گيرد .

متوفي در اوايل دي ماه 1287 شمسي / 1326 قمري ، مدفون در مقبره خانداني ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي ( كه متاسفانه به اشتباه سنگي به نام پدرش بر آن نهاده اند )  


برچسب :
نوشته شده در شنبه سیزدهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
ميرزا سيد حسين سلطان العلماء يزدي

ميرزا سيد حسين سلطان العلماء يزدي

آيت الله . رئيس حوزه علميه محمد تقي خان يزد تا 1221 . سياستمدار

ميرزا سيد حسين بن سيد حسن بن ميرزا سيد سليمان طباطبايي ناييني يزدي ؛ و خواهر زاده آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي

متولد 1229 شمسي در يزد

رئيس حوزه علميه خان قبل از رياست آيت الله العظمي آقا سيد يحيي موسوي يزدي بر اين حوزه ، و عملا" تحت حمايت ايشان و سعايت مداوم بدخواهان حكومتي  ؛ و استاد بزرگاني چون آيت الله العظمي حاج شيخ عبد الكريم حائري يزدي .

متوفي در سال 1221 هجري قمري ؟ مدفون در امامزاده جعفر (ع) يزد

منابع : آينه دانشوران . آتشكده يزدان . نجوم السرد ، مفاخر يزد 

 


برچسب :
نوشته شده در شنبه سیزدهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
شيخ محمد تقي اردكاني يزدي

 

شيخ محمد تقي اردكاني يزدي

« آيت الله العظمي » ، فيلسوق ، مبارز

محمد تقي بن ابوطالب بن علي اردكاني

خواهرزاده آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي . عموي « آيت الله العظمي » فاضل اردكاني ؛ و به احتمالي ابوالزوجه ميرزا محمد باقر شريف يزدي ( اردكاني ) ؟ .

تحصيلات در حوزه علميه آخوند ملااسماعيل عقدايي يزدي ؟ در شهر يزد و آنگاه در عتبات عاليات نزد شهيد ثالث ، محمد صالح برغاني سيد محمد باقر خجت الاسلام اصفهاني ، ملٌا اقا حكمي ، ميرزا عبدالوهاب برغاني ، ملٌا علي برغاني ، با تائيدات آيت الله بيد آبادي و حجت الاسلام اصفهاني .

چنانكه بر مي آيد وي كه مردي سلحشور ، مبارز ، و در مقابله با شيخيه كه در يزد در محله ي فهادان ( جنگل . يوزداران ) تمركز داشته اند پيرو وفادار و راسخ شهيد ثالث بوده است ؛ مرجعيت ديني شيعه دوازده امامي مردم و قضاوت در آن محله و اطراف و جوانب آن را ، كه تحت نفوذ روخاني شيخيه عاليقدر و به اصطلاح درباريي چون حاج ملٌا رجبعلي بوده است بر عهده گرفته است وحتي از يهوديان يزد كه در آن مجاورت محله داشته اند جزيه مي گرفته است .

تدريس وي در ظاهرا" در همان محله ، با شاگردان مبرزي چون برادر زاده اش فاضل اردكاني بوده است .

در سال 1257 ق كه اختلافات شيعه دوازده امامي و شيخيه در برخي از شهرهاي بزرگ ايران رو به اوج مي نهد به دستور فتحعليشاه و صدراعظمش وي نيز چون برخي از روحانيت مبارز شهرهاي بزرگ به تهران و در پايتخت نيز كويا به دليل صراحت كلام ، پايداري و روحيه مبارزش عليه استبداد قاجاري به زندان مي افتد . 

تاليفات :

- الافاضات كه در فقه استدلالي است

مغتنم الايام في مستند الاحكام كه در اصول فقه تدوين شده است

- رساله ي قاعده لاضرر

- رساله حجٌيت ظن در اصول نه فروع

- اللؤلؤالمنظود در اصول عمليه 

وي در اوائل سلطنت ناصر الدين شاه از زندان آزادو به تدريس ، و به نوشته اي به رياست حوزه علميه فخزيه ( مدرسه مروي ) تهران ، رسيد ه است لكن دست از مبارزه با استبداد و انحراف قاجاريان برنداشته سرانجام به عراق تبعيد شده است ؛ و پس از بازگشت به تهران ، در سال 1367 ق در آن شهر در گذشته است .

آقا محمد اردكاني ، و شيخ محمد تقي اردكاني از فرزندان وي مي باشند .

منابع : الذريعه . كرام البرره . معجم الم‍ؤلفين ، تاريخ اردكان . النجوم السرد . تكمله نجوم السماء اعيان الشيعه . دائرة المعارف تشيع . الكني و الالقاب ، اثر آفرينان ، المآثر والآثار ، مكارم الآثار ، آينه دانشوران ، ريحانة الادب ، گنجينه دانشمندان


برچسب :
نوشته شده در جمعه دوازدهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
ميرزا محمد باقر شريف يزدي (اردكاني) - 2

در تعليقات بر معرفي ميرزا محمد باقر شريف يزدي (اردكاني) در كتاب نجوم السرد بذكر علماء يزد ، بند 4 ، آمده است :

« 4 - از تاليفات ديگر ايشان : شرح التصريف ، شرح العوامل ، شرح الامثله ، شرح القطر و شرح الكافيه است( فرهنگ بزرگان : 475 : معجم المؤلفين : 9 / 87 ) . »

برخي حاشيه بر  « عمدة الاصول » و « الهداية في العلم » را نيز از تاليفات ايشان دانسته اند .

امٌا برخلاف آنچه كه در كتاب مزبور و در برخي از ديگر منابع آمده است ميرزا محمد باقر در دهه ي بين 1365 قمري و 1375 قمري كه در مدت كوتاهي از آن فرزندش ميرزا محمدجعفر شريف يزدي و در مدتي بيشتر ديگر فرزندش « آيت الله العظمي » ميرزا محمد تقي اردكاني تهراني ، در عتبات عاليات مشغول تخصيل بوده اند به منظور انجام مسوو ليت هاي بزرگي كه پس از كاشف الغطاء كبير - آخوند ملٌا اسماعيل عقدائي يزدي و پدربزرگوارشان ، حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي ، به ايشان رسيده بوده است از يك طرف ، و تحقيق و تفخص هايي تقريبا" شبانه روزي در علوم ديني و به خصوص ادبيات فارسي - عربي از طرف ديگر ، بين يزد و عتبات در رفت و آمد مداوم بوده اند .

ميرزا محمد باقر شريف يزدي به نوشته اي در سال 1275 قمري *در در كربلا دارفاني را وداع گفته اند و در جوار پدر بزرگوارشان در رواق اعظم حرم حضرت امام خسين (ع) به خاك شژرده شده اند ؛ و آرامگا هي كه در مقبره ملااسماعيل يزد به ايشان نسبت داده شده است و سنگي نيز بنام ايشان دارد از فرزندشان حجت الاسلام والمسلمين ميرزا محمدجعفر شريف يزدي است .

* بنا به روايتي درون خانداني ايشان در اواخر عمر در مسافرت تحقيق و تتبع مداوم به عتبات عاليات ، كه همسردوم و بسيار ثروتمند خود ، مادر « ايت الله العظمي ميرزا محمد تقي شريف اردكاني ( بعدا" تهراني ) را در آنجا ساكن داشته اند بوده به نظر مي رسد تاريخ فوت آن حضرت در حوالي 1382 يا 1383 هجري قمري بوده باشد .

منابع : اعيان الشيعه . فرهنگ بزرگان . ريخانة الادب ، معجم المؤلفين ، طبقات اعلام شيعه ، تاريخ اردكان ، معجم مؤلفي الشيعه ، الذريعه ، كرام البرره ، النجوم السرد ، مفاخر يزد ،دائرة المعارف تشيع ، فرهنگ بزرگان اسلام و ايران ، اثر آفرينان ، جامع الشواهد ( مقدمه )

اسناد ي به خط و مهر ايشان  نزد اينجانب ، نگارنده ، موجود است . مُهر آن حضرت در برهه اي « يا امام باقر » بوده است .


برچسب :
نوشته شده در جمعه دوازدهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
ميرزا محمد باقر شريف يزدي (اردكاني) - 1

ميرزا محمد باقر شريف يزدي ( اردكاني )

آيت الله . پژوهشگر بي بديل ادبيٌات عرب در ايران قرن سيزدهم هجري شمسي

ميرزا محمدباقر بن حاج ميرزا عليرضا بن حاج محمد ابراهيم ابن حاج عزيز

فرزندِ اعلم و قاضي القضاة يزد

ظاهرا" چون از سويي نواده دختري شيخ ابوطالب اردكاني حائري يزدي و از سوي ديگر ، بازهم بنا به شواهد و قرائني ، داماد پسرش شيخ محمد تقي اردكاني ( كه « آيت الله العظمي » ميرزا محمد تقي شريف اردكاني تهراني خاصل آن ازدواج مي نمايد ) بوده است  مورد محبٌت بسيار معرفان و نويسندگان اردكاني قرار گرفته وي را فقط اردكاني معرفي كرده اند ؛ حال آنكه :

ميرزا محمد باقر متولد حوالي 1202 ق / 1164 هجري شمسي در محلٌه قلعه كهنه يزد ، و پس از آن نيز مدتي مديد تا اواخر عمر ، ساكن همان حوالي جنب حمٌام حاج عبد الحسين * آن شهر بوده است .

وي ابتدا نزد پدرش ، و آخوند ملا اسماعيل عقدايي در يزد و آنگاه نزد سيد مهدي بحر العلوم و سيد علي طباطبايي حايري ، و گروهي ديگر از اعاظم مكتب اصولي در نجف به تحصيل پرداخته در فقه گرچه چون پدرش به مرتبه ي باصطلاح امروز « آيت الله العظمي » بودن نرسيده است ، درجه ي آيت اللهي يافته است .

نوشته اند در عتبات عاليات همعصر و همنشين « صاحب جواهر » بوده است كه برخي از اقوال شفاهي حاكي از عموزاده بودن اجدادي اين دو « شريف » است .

ميرزا محمد باقر پس از طي عالي ترين مراحل تحصيل فقه و ادبيات عرب به ايران باز گشته ، در جوار پدر بزرگوارش به امامت جماعت در مسجد ملٌا اسماعيل و تدريس در مدرسه قائميه در جوار آن مسجد پرداخته است ؛ و لكن مردي انزواطلب و مشتاق پژوهش در ادبيات بوده دائرة المعارف بزرگي بنام « جامع الشواهد الكبري » در دوازده جلد پديد آورده است كه متاسفانه هم اكنون در ايران ناياب است .؛ و به كتاب « جامع الشواهد » كه مقدمه و خلاصه اي از آن مي نمايد اكتفا مي شود .

گفته اند كه تقريبا" تمام آيات عظام و علماي اعلام آن عصر يزد و حتٌي برخي از ساير نقاط ايران در جلسات تدريس ادبيٌات عرب - فارسي وي كه در مدرسه قائميٌه ، و گاه ساير حوزه هاي علميه يزد ، تشكيل مي شده است شركت كرده و مستفيد مي شده اند .

تاليفات :

تاليفات ميرزا محمد باقر شريف يزدي بسيار زياد بوده است كه برخي به اين ترتيب از برخي از آنان نام برده اند :

- جامع الشواهد كبري ، در علوم صرف و نحو و بلاغت كه در دسترس نيست ؛ اشعار آن از شصت كتاب ادبي جمع آوري شده بوده است ؛ و به مناسبت مطلب ، همه ي قصيده اي را كه مشتمل بر بيت شاهد بوده است آورده است .

- جامع الشواهد ، **در علومِ صرف و نحو و بلاغت . در اين كتاب كه در حوالي سال 1303 يا همين سال تاليف شده است اشعار مورد استشهاد در كتاب هاي ادبيات ، از جمله امثله ، تصريف ، عوامل ، الانموذح ، الهدايه ، السيوطي ، معني ، مطوٌل ، و... ترجمه شده و شرح گرديده است  جامع الشواهد سالهائي مديد از متون درسي حوزه هاي علميه شيعه دوازده امامي به حساب آمده بار ها و بارها چاپ و منتشر شده است كه چاپ سنگي آن در سال 1329 ق در بسياري از كتابخانه ها موجود است . ( نقدي هم پس از گذشت بيش از يك قرن از تاليف كتاب ! ب بر آن نوشته شده است كه در نشريه ي ادب عربي ، دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران . بهار و تابستان 1389 آمده است . 

- كلام الملوك ، در مواعظ و مشتمل بر 360 مجلس ، تقريبا" به عدد ايٌام سال مي باشد .

( ادامه دارد )

* سند خريد منزل مسكوني مزبور نزد وبنگار موجود است .

** به گفته اي تا زمان انقلاب اسلامي ايران ، و از سال 1303 قمري ركورد دار چاپ ، نشر و فروش بين كتاب هاي درسي طلاب علوم ديني بوده است 


برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه یازدهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي ( اردكاني )

حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي ( اردكاني )

« آيت الله العظمي » ، قاضي شهر يزد

حاج ميرزا* عليرضابن حاج محمد ابراهيم ابن حاج عزيز بن ملٌا حسين ابن ملٌا قاسم ين ... كه برخي وي را از احفاد ملٌايان ( مدرسان ) بزرگ يزد ، در دوران سلطنت صفويان - افشاريان و زنديان ، و احتمالا" مهاجر در برهه اي از تاريخ به اصفهان ، معرفي كرده اند ؛

و برخي وي را حاج عليرضابن حاج محمد ابراهيم ابن حاج عزيز ( چيت ساز ) ابن حاج محمٌد چيت ساز اصفهاني  دانسته اند كه اين بازرگانان بزرگ و صاحبان صنايع چيت و قلمكار در شهر يزد در عين حال كه روحاني اخباري ( شافعي ) و در كسوت روحانيت بوده اند آن را به عنوان شغل خود نمي دانسته اند .

حاج محمد ابراهيم شريف يزدي ، پدر خاج ميرزا عليرضا ، كه روحاني شيعه دوازده امامي ، امٌا از روحانيت بزرگ شهر يزد نبوده است ، ظاهرا" سمت شهر دار يزد را داشته است ؛ و در عين حال ، در سمت معاونت فعالبت هاي عمراني آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي ، به خدمات عمراني چشمگيري چون ساخت بخشي از مسجد ، آب انبار ، بازارچه ، و... دست زده است .

محل تولد حاج ميرزا عليرضا شهر يزد** در حوالي سال 1195 ق و درگذشت وي به شواهدي در سال 1266 ق در كربلا

تحصيلات نزد شيخ جعفر كاشف الغطاء ( شيخ كبير ) در يزد ، به روايتي در نجف ، و آنگاه نزد آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي د ر يزد ، كه مبرٌز ترين شاگرد وي معرفي شده است ؛ و بنا به شواهد و قرائن موجود بيش از همه تحت تاثير وي و در واقع در سمت دستيار اوٌل وي ، به خصوص در امور آموزشي و پژوهشي ، شمرده شده است .

شهرت وي به اردكاني شايد به دليل ازدواج وي با دختر شيخ ابوطالب اردكاني ( شوهر خواهر ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي ) باشد ؛ وي :

- اعلم يزد حقيقي پس از درگذشت آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي ***، به خصوص مرجع بلا منازع مذهي شيعه دوازده امامي در اين شهر از سال 1352 ق ( درگذشت ميرزا سليمان طباطيايي ) تا سال 1365 ( كه به منظور هجرت در اعتراض سست عنصري برخي در مقابل هجمه بابي ها ، يه كربلا و در عين حال تدريس در آنجا ، يا تشرٌف به خج از يزد خارج شده است ) .

- امام جماعت نوبت صبح ، ظهر و عصر مسجد ملٌا اسماعيل

- قاضي القضاة ناحيه ي يزد طي سالهايي متمادي 

- رئيس و مدرس حوزه علميٌه قائميه ( بعدا" مشهور به مدرسه ملٌا اسماعيل ) كه خود وي انيانگذاري كرده است 

مس‍وول جرٌ و بحث هاي عالمانه با شيخ احمد احسايي و احتمالا" سبِد كاظم رشتي از سوي آخوند ملٌا اسماعيل ، حتٌي در حضور فتحعليشاه قاجار ، كه گويا بدوا" گرايشي به سوي شيخيٌه داشته است - و....

از بزرگترين شاگردانش ميرزا سيد محمد علي مدرس ( مدرس يزرگ ) و سيد محمد تقي بن عبد الحي كاشاني پشت مشهدي ( كسي كه حاكم شهر بزرگ يزد آن روزگار وقتي به خطر افتاد به منزل وي پناه برد ) ذكر كرده اند كه ، به ترتيب ، در باره استاد خود نوشته اند : « سرحلقه فاضلان متبحر ، وارث علوم اوٌلين و آخرين درياي علم و حكمت ، خورشيد آسمان شهرت ،ادريس فضاي تدريس ، مسيح آسمان تقديس ، سرآمد علما ، باتقواترين و برجسته ترين دانشمند و صاحب اخلاق پسنديده » و « جامع معقول و منقول ، عالم عامل ، اعجوبه عصر و از نوادر دوران » .

بنا به اسناد باقيمانده وي جانشين آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي  ، و باز به تائيد « جامع جعفري » مرجع اعظم ناحيه يزد پس از وي ، و مرجع بلامنازع پس از درگذشت ميرزا سليمان طباطبايي * امام جماعت نوبت شب مسجد ملٌا اسماعيل ، بوده است كه بخشي از تابستان ها را در برخي از ييلاقات يزد و به خصوص نير ، هنزاء و بنستان به سر مي برده است .

تاليفات :

« صاحب تاليفات بسيار » بوده است كه از آنجمله اند :

- مدارس الاحكام در فقه استدلالي كه تاليف آن دوازده سال به طول كشيده است

- نقد المبادي ( در اصول فقه )

- معتمد الطالبين كه در سال 1346 يا 1347 ه . ق تاليف شده و چون برخي از ساير تاليفات وي جزو مجموعه « كنسرسيوم محتواي ملٌي » كتابخانه و مركز اسناد آستان قدس رضوي است . ****

حاج ميرزا عليرضا گويا در اعتراض به حكومت بابي يزد در زمان هجمه بابيان به اين شهر در سال 1365 قمري به قصد اقامت و تدريس در كربلا  يا سفر مكرر حج به سوي ممالك عربي مهاجرت يا مسافرت مي كند كه عمر وي كفاف نداده در رواق اعظم ؟ حرم مطهر حضرت امام حسين ( ع ) به خاك شپرده شده است .

از احفاد وي ميرزا محمد باقر شريف يزدي ( اردكاني ) مؤلف دائرة المعارف جامع الشواهد كه فعلا" خلاصه اي از آن در دست است ، نوادگانش آقا ميرزا محمد جعفر شريف يزدي و آقا ميرزا محمد تقي شريف اردكاني تهراني ، و پس از آنان حاج ميرزا علي شريف ( آيت اللهي ) و حاج ميرزا محمد آيت اللهي از عالم روحانيت بوده شهرتي بسزا يافته اند .

* در برخي از منابع عربي به اشتباه حاج ميرزا عليرضا را « سيٌد » و از علوي ها ذكر كرده اند .

** لقب اردكاني حاج ميرزا عليرضا شايد از آنجا ناشي شده باشد كه وي داماد شيخ ابوطالب اردكاني بوده است و نويسندگان متاخر اردكاني علاقه يافته اند كه اين بزرگوار را نيز اردكاني معرفي كنند .

*** از آنجا كه جانشيني و توليت امور باقيمانده از آخوند ملااسماعيل عقدايي يزدي ، با وجود داشتن فرزندان ذكور متعدد بر عهده خاندان شريف قرار گرفته است و به مثلا" سندي در خصوص وقفيات مسجد ملٌا كه توسط حاج عليرضا تهيه و تدوين و مديريت شده است بنظر مي رسد شريفان از خويشان همسر ملٌا ، حافظ فرزندان صغير ملٌا و درواقع امر جانشين وي بوده ميرزا سليمان طباطبايي كه محل مهرش بر صدر اين سند مشخص است مقام سيادت داشته است .

**** نسخه اي از دو نسخه وقفنامه « آيت الله العظمي حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي » كه بخشي از دارائي و از جمله بيش از چهل و چهار جلد ( كه در آن زمان به آن كتابخانه بزرگ مي گفته اند ) از كتاب هاي خود را در ذي القعدة الحرام 1258 هجري قمري / 1210 شمسي وقف كرده اند نزد وبنگار موجود است . 

برخي از منابع اين نوشته : جامع جعفري . اسناد باقيمانده در خاندان . الذريعه . فوائد الرضويه . معجم مؤلفي الشيعه . نجوم السرد . مفاخر يزد . نسل نور . تاريخ اردكان . و... 


برچسب :
نوشته شده در چهارشنبه دهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
شيخ ابوطالب اردكاني حائري يزدي


شيخ ابوطالب اردكاني حائري يزدي

 

فقيه . آيت الله

 

فرزند ملٌا عليا اردكاني ، شوهر خواهر ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي

دركذشته پس از 1255 هجري قمري *

ابتدا در كربلا و نجف نزد سيٌد بحر العلوم و شريف العلماء مازندراني به تحصيل پرداخت ؛ و آنگاه در شهر يزد سالهائي مديد نزد آخوند ملٌا اسماعيل عقدائي يزدي تلمذ نموده از فقهاي عصر خود محسوب مي شود .

تاليفات :

شرخ الدرة النجفية

فرزندان :

- علٌامه ملٌا محمد تقي اردكاني ، رئيس حوزه علميه ( مدرسه ) فخريه تهران 

- علي

- اسماعيل

* نسخه اي از يك ماترك در سال 1266 ق كه به ايشان منسوب داده شده است نزد نگارنده موجود است كه بنابه اين نسخه و شواهد و قرائني ديگر احتمال دارد حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي ( اردكاني ) داماد وي بوده اند .


برچسب :
نوشته شده در چهارشنبه سوم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
ميرزا سيٌد سليمان طباطبايي ناييني يزدي

ميرزا سيٌد سليمان طبا طبايي ناييني يزدي

 

ميرزا سيٌد سليمان طبا طبائي ناييني يزدي ، شوهر خواهر آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي ، ساكن و فعال در يزد قرن 12 قمري تا در گذشت در 1252 قمري

شاگرد مولي عبدالنبي قزويني ، شيخ جعفر كاشف الغطا ، آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي ( كه گويا آنچنان طولاني به تحصيل مشغول نبوده است و ، گفته است كه از آموختن به ديگران آموخته است و شاگرداني شهير ندارد ... )

از بنيانگذاران اصلي مجالس بزرگ و بي نظير وعظ و خطابه ( روضه خواني ) ، در يزد و احتمالا" ساري از آن شهر به سراسر ايران دوران قاجاريان .

در مرجعيت،به ويژه آموزش عمومي ( كه گفته اند اصولا" مدرس حوزه نبوده است ) با سخنرانيهائي نافذ و غرٌا و كم نظير .

در معاونت آخوند ملٌا اسماعيل عقدائي يزدي بوده است و پس از وي ، در جوار حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي و ميرزا سيد محمد علي مدرس طباطبايي ( مدرس بزرگ ) ، تا زمان درگذشتش به مرجعيت مذهبي مردم يزد اشتغال داشته است .

از اعيان بسيار ثروتمند و ميهمان نوازي بسيار گشاده دست بوده است كه از شاهزادگان قاجار تا روحانيان و عرفا و شعراي وارد به يزد را مورد پذيرائي قرار مي داده است ؛ از جمله شيخ احمد احسائي حدود دوسال در منزل وي اقامت داشته است ، نويسندگان مذهبي در منزل وي پذيرايي مي شده اند و قا آنيِ شاعر چنان از پذيرايي هاي وي به وجو آمده است كه قصيده اي در مدح وي سروده است .

اين عالم يزرگوار كه احفادي عالم چون ميرزا سيٌد حسين ميرزاي سلطان العلماء دارد در سال 1252 ق در گذشته در مقبره آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي در جوار اخوالزوجه و استاد خود مدفون مي باشد .


برچسب :
نوشته شده در سه شنبه دوم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
حاج عزيز چيت ساز

حاج عزيز چيت ساز


حاج عزيزبن ملٌا حسين بن ملٌا قاسم بن....ابو العلاء الدين ، از احفاد معين الدين علي معلم يزدي از عهد مظفريان ، و ميرزا علي شريف از عرفاي بزرگ آخرين سالهاي حكومت مغولان و نخستين سالهاي حكومت مظفريان .

حاج عزيز چيت ساز از روحانيان دوره انتقالي شهر يزد از قلمرو اخباري ها به حوزه « مكتب اصولي » و مذهب شيعه دوازده امامي در دوران افشاريان - زنديان و اوايل قاجاريان مي نمايد كه گفته اند در دعوت از آخوند ملٌا اسماعيل عقدائي در حوالي سال 1208 قمري / 1172 شمسي به اقامت و تبليغ در يزد نقشي اساسي داشته است ؛ يگانه دختر ، و برخي از املاك خود در مرز محلات مسكوني يزد ، بين لرد ميرقطب الدين و لرد تازيان را به وي داده خود و احفاد و انصارش از آخوند ملٌا اسماعيل حمايت مي كرده اند .

بنا به ابن روايت حاج عزيز چيت ساز ابو الزوجه ي آخوند ملٌا اسماعيل عقدايي يزدي ، فرزندش حاج محمد ابراهيم شريف نيز اخو الزوجه ي آخوند و معاون وي در امور عمراني در شهر يزد ، و نواده اش حاج ميرزا عليرضا شريف يزدي ( اردكاني ) معاون آخوند در امور آموزشي و پژوهشي ، و جانشين وي در اعلميت يزد بوده اند .

حاج عزيز چيت ساز احتمالا" عمٌ يا اخوي ملٌا نظرعلي شريف يزدي ، امام جماعت مسجد بيداق خان يزد در اواخر حك.مت زنديان و اوايل حكو مت قاجاريان مي باشد .

بسياري از علماي اعلام ، آيات عظام و حجج اسلام در يزد ، تهران ، قم ، و ... از احفاد حاج عزيز مي باشند . 


برچسب :
نوشته شده در سه شنبه دوم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر

X