موضوعات مطالب
آرشيو مطالب
صفحه ها
آمار و امكانات
درباره وبلاگ

علیرضا آیت اللهی هستم ؛ متولد 1324 در یزد ؛ تحصیل و تخصصم در مردم شناسی است ؛ و تجربه و تعهدم به مردم مسلمان و مطالعات فرهنگ و تاریخ اسلامی . بنابر این در حوزه ی مردم شناسی و تاریخ روحانیت ، مبلغان و مروجان مذهب شیعه دوازده امامی یزد ، می نویسم که تعداد کثیری از آنان از اجداد بنده ی « حقیر فقیر سراپا تقصیر » هستند ... پس ، محور کار بر معرفی روحانیانی است که نام خانوادگی آیت اللهی دارند ؛ از شهر یزد برخاسته اند ؛ و اجداد و خویشان آنان .
پیوندها
پیوندها
سایر امکانات
پيامبر صلى‏ الله‏ عليه‏ و‏ آله : اگر بنده ارزش ماه رمضان را بداند، آرزو مى كند كه سراسر سال، رمضان باشد
اندر ضربت خوردن امام علی (ع)

از : حاج میرزا کاظم آیت اللهی متخلص به ادیب یزدی



در مدح مناقب مولای متقیان امیر مؤمنان


 و مرثیه شهادت آن شاه ولایت


علی که اوج گرفتی ز تیغ او اسلام

زدی نه جز به رهِ مستقیم حقش گام


به ذوالفقار سر کافران فکند به پای

به نفع حق برسانید غزوه ها انجام


بُد از هزیمت کفٌار نیتش ، تنها

رضایت ملک ذوالجلال والاکرام


بها گرفت ز آراء انور وی شرع

امور دین به تدابیر او گرفت نظام


فتاد لرزه بر اندام کافران از بیم

برای رزم ، برآمد چو تیغ او زنیام


ز ذوالفقار کجش راست گشت دین خدا

به رهنمائیش آئین حق گرفت قوام


دریغ و درد که از کجروی دهر هنوز

نیافته ز بلاغش امور شرع تمام


ز تیغ کینِ مرادی به مسجد و محراب

ز خون فرق و سرش گشت ریش او گلفام


ز ضرب تیغ پر از زهر گوشه محراب

چنان فتاد که بودیش نی توان قیام


ورا به خانه حسین و حسن رسانیدند

بگشت بستری از ضعف آن امام همام


ز فرط سوزش زخمی که زهر آگین بود

به پیچ و تاب بُدو پابه پای سود مدام


دگر نه تاب سخن گفتن و شنیدن داشت

به دیده صبح جهان آمدش سیاه چو شام


چو یافت روز دگر درد خود کمی تسکین

گشاد بهروصایا و موعظت ها کام


در او پدید شد آثار مرگ بعدِ شبی

برفت یکسره تابش ز تن در این هنگام


ببست دیده ز دنیا و جان به جانان داد

رها ز حزن و الم گشت و محنت ایٌام


به هر زمان که کند یاد این حدیث ادیب

روان گداز شود ، وز دلش رود آرام


از این مصیبت عظمی زمین و عرش گریست

عزا گرفته از آن قدسیان به عرش تمام


گریست هر نبی و هر ولی به خلد ، و گریست

به ویژه فاطمه با یاب خود بنی ِ کرام


گریستند همه جنٌ و انس و حیوانات

تمام ذرٌات در سوگ پیشوای انام


.

برچسب :
نوشته شده در جمعه چهارم 4 1395 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
یادبود آیت الله آقا شیخ علٌامه آیت اللهی (3)


یادبود آیت الله آقا شیخ علٌامه آیت اللهی (3)


در دانشنامه ی مشاهیر و مفاخر یزد ، جلد اوٌل ، صفحه ی 15 آمده است :

« وی در طول 50 سال به ساماندهی وضعیت مذهبی ، اشاعه فرهنگ اسلامی و مبارزه با فرقه های شیخیه ، صوفیه و وهابیت همٌت گمارد و به موفقیت های چشمگیری در این زمینه دست یافت . آیت اللهی همچون استادش آیت الله محمد تقی خوانساری نماز جمعه را واجب عینی می دانست و از همین رو در ایٌام اقامت در تفت وپس از آن در بم در زمان طاغوت نماز جمعه را اقامه می کرد و در پرتو آن به هدایت و ارشاد مردم می پرداخت . احداث مساجد بسیار در مناطقمختلف شهرستان بم ، تاسیس حوزه علمیه برادران و خواهران و تربیت طلٌابی همچون شهید شیخ محمد خواجه ، از جمله فعالیت های فرهنگی وی در بم بود . او همچنین در اوائل پیروزی انقلاب اسلامی به دستور حضرت امام( ره ) تاسیس و سر پرستی دادگاه انقلاب اسلامی این شهرستان را به مدٌت سه سال بر عهده داشت .

آیت الله علٌامه آیت اللهی عالمی وارسته ، پرهیزکار ، متواضع ، شب زنده دار ، مهربان ، موقر و مهمان دوست و عارفی صاحب کرامت بود . به نماز جماعت اهتمام فراوان می ورزید و 3 وقت به اقامه جماعت می پرداخت . به اهل بیت علیهم السلام به ویژه حضرت ولی عصر (عج ) همراه بود . او تشرفاتی خدمت امام زمان (عج) داشت و از جمله اوٌلین باری که با پدرش به حج رفت ، به اتفاق وی توفیق تشرف به محضر حضرت ولی عصر به دست آورد .

علٌامه سرانجام در شامگاه پنجشنبه 12 اسفند 1379 ش در بم وفات یافت و پیکر مطهرش پس از تشییعی با شکوه در امامزاده زید بم به خاک سپرده شد .

فرزند وی حجت الاسلام والمسلمین شیخ محمد آیت اللهی نیز در شمار عالمان دینی » بود .

علیرضا آیت اللهی : اخلاص ، جدٌیت و شجاعتِ احفاد آیت الله آقا شیخ هادی آیت اللهی مثال زدنی است ؛ چنانکه ابوی آقای علٌامه ، یعنی حجت الاسلام والمسلمین آقا شیخ اسدالله آیت اللهی از معدود بنیانگذاران مخالفت با انحرافات طاغوت و موج انقلاب اسلامی در یزد بوده اند ؛ و از جمله در اواخر دهه ی 1340 که آیت الله علٌامه در یکی از جلسات آیت اللهی های یزد حضور یافته بودند برخی از اعضاء فامیل به توجٌه به وضعیٌت خطرناک مذهبی بم در آن دوره که میتوانست جان ایشان را به خطر اندازد از ایشان خواستند که شاید بهتر باشد هرچه زودتر جانشینی در آنجا تعیین کرده خود به یزد باز گردند ؛ که ایشان با وقار تمام و ضمن تشکر از پیشنهاددهنده ی اصلی در آن مجلس ( نقل به مضمون ) فرمودند خود مردم بم مسئله را در قم مطرح کرده بودند . اوٌلا" به آیت الله العظمی بروجردی که پیشنهاد فعالیتم در بم را دادند ، قول دادم ، ثانیا" آنان باید ارشاد شوند ، و ثالثا" مشکلی نیست که آسان نشود ... از میدان به در نمی روم . 



برچسب : آقا شیخ علٌامه آیت اللهی
نوشته شده در شنبه بیست و هشتم 1 1395 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
سی امین سالروز درگذشت آقا میرزا جواد آیت اللهی


8 دی 1394


مصادف است با سی امین سالروز درگذشت


آقا میرزا جواد آیت اللهی


یادشان گرامی


*


معرفی

نام : میرزا جواد (1)

نام خانوادگی : آیت اللهی (2)

لقب : « شیخ » جواد (3)

تاریخ تولد : دوازدهم مرداد 1285 ش (4)

محل تولد : یزد (5)

(1) ایشان دارای دو یا سه شناسنامه بوده اند که شخصا" دوفقره از آنها را مشاهده کرده ام ؛ نام ایشان در یکی « میرزا جواد » و در دیگری فقط « جواد » ثبت شده است .

(2) نام خانوادگی آیت اللهی در شهر یزد آغاز کار ثبت احوال منتسب به آیت الله العظمی آقا سید یحیی موسوی یزدی است که که توسط احفاد نامبرده ، و خویشان ( عمدتا" کسانی که از احفاد آخوند ملٌا اسماعیل بوده اند یا خود را به آن بنیانگذار حوزه علمیه یزد منتسب می دانسته اند ) ، از جمله والد ارجمند آقا میرزا جواد ، یعنی حجت الاسلام والمسلمین حاج میرزا علی آیت اللهی داماد ارشد آقا سید یحیی ، انتخاب شده است .

لقب حاج میرزا علی بدوا" چون اعقابشان « شریف » بوده است که گاه شریف یزدی هم خوانده شده اند .

(3) کسانی که از زمان طلبگی و دوره ملبس بودن آقا میرزا جواد به لباس روحانیت با ایشان مراوده داشته اند ؛ و اکثر مردم محلٌه های مصلی عتیق و ملٌا اسماعیل ایشان را « آقا شیخ جواد » خطاب می کرده اند .

(4) در آن روزگاران تولد ایشان گرچه بزرگانی چون حاج میرزا علی تاریخ تولد فرزندان خود را ظهر قرآن مجید شخصی ( این قرآن بعدا" بین راه در مسافرت مفقود شده یا به سرقت رفته است ) یادداشت می کرده اند ؛ امٌا مجموعا" به تاریخ دقیق تولد کمتر اهمیت می داده اند . ما با روشهای آنتروپولوژیکی ، و پس از مصاحبه ای با ایشان و والده ارجمندشان ، به تاریخ زیر رسیدیم که انشاء الله دقیق یا لااقل بسیار نزدیک به واقع باشد :

روز : جمعه 12 جمادی الثانی 1324 ق / 12 مرداد 1285 شمسی / 2 اوت 1906 میلادی . والله اعلم ...

(5) در آن زمان غالب خانواده های اعیان و طبقه متوسط یزد و حتی برخی از کارگران در حدود ثلث یا حتی نیمی از ماه های گرم سال را به ییلاق می رفته اند ؛ و به این ترتیب حدود ثلث یا نیمی از متولدانی که محل تولد آنان شهر یزد ذکر شده است در واقع متولد ییلاق یزد بوده اند ؛ از جمله شخص آقا میرزا جواد که متولد مرکز نیر آن زمان ، « باغ و خانه » ای در جوار مسجد نیر ، بوده اند ( و ثلث فرزندان ایشان نیز متولددهکده باقی آباد می باشند ) .


پیشنهاد می کنم شما هم  در باره پدر و اجدادتان بنویسیدتا به تاریخ ، مردم شناسی و فرهنگشناسی اسلامی و ایرانی کمک کرده باشید ؛ و در عین حال نام آنان را زنده نگهداشته بر شادی روحشان بیفزائید . 



برچسب :
نوشته شده در سه شنبه هشتم 10 1394 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
میرزا سید سلیمان طباطبائی نائینی یزدی

میرزا سید سلیمان طباطبائی نائینی یزدی

بنیانگذار روضه خوانی های بزرگ
( داماد حاجی ملک تبریزی عقدائی و
شوهر خواهر آخوند ملٌا اسماعیل )


بنظر می رسد بنیانگذاری روضه خوانی های بزرگ به صورتی که امروز در ایران وجود دارند در زمان حکومت زندیان در ایران ، حکومت محمد تقی خان در یزد ، و مرجعیت آخوند ملٌا اسماعیل در این شهر ، حدود 230 سال قبل از این ، در حوالی سال 1166 شمسی توسط میرزا سید سلیمان طباطبائی نائینی یزدی بوده است . به نوشته ی آقا سید جواد در کتاب نجوم الٌسرد ... ، میرزا سید سلیمان « در ایٌام مصیبت سالار شهیدان ابا عبدالله الحسین علیه السلام ، برای آن حضرت مجلس عزا می گرفت و از لذایذ دنیوی چشم می پوشید و خودش بر منبر ذکر مصیبت می کرد و بسیار می شد که از شدٌت ناراحتی غش می کرد . در حالی که در مصیبت جانکاه سیٌد جوانان اهل بهشت عمٌامه از سر بر گرفته و بندهای قبایش را بازکرده بود با دست خود عزاداران را اطعام و به آنها خدمت می کرد .... ».

در آن زمان یزد پرجمعیت ترین و لابد بزرگترین شهر ایران و با داشتن بزرگترین حوزه علمیه شیعه دوازده امامی در ایران ، تحت نظر شیخ کبیر و به همٌت آخوند ملٌا اسماعیل که اخ الزوجه میرزا سید سلیمان بسیار ثروتمند بوده است ؛ محل صدور فرهنگ شیعه - عزاداری مفصٌل حسینی حتی به اصفهان و تهران و دربار پادشاهانی چون فتحعلیشاه قاجار بوده است .   



هفتادو دومين سالگشت فقدان آيت اللهسيد محمد آيت الله ( آيت اللهي ) .

هوالعليم


« ديگران كاشتند ماخورديم »
«حقٌ» شان را ز ياد ها برديم


25 ذي القعده،1435 ق ، مصادف با سالروز


هفتاد و دومين سال فقدان


آيت الله آقاسيٌدمحمد آيت الله (ره)



فرزند آيت الله العظمي آقاسيد يحيي موسوي يزدي (ره)


كه سالهائي متمادي با سياست هاي ضدٌ حقِ حكومت ضدٌ ديني رضاخان مقابله داشت ، و به قول يكي از فرزندانش و به قول ميرزا محمد فرخي يزدي كه يكي از آشنايانش بود در آن مبارزات همه جانبه ي روز مرٌه در شهر دار العباده يزد روزي نبود كه شهيد نشود :


« زندگي كردن من مردن تدريجي بود
آنچه جان كند تنم عمر حسابش كردم »



برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه بیستم 6 1393 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر
ميرزا محمد باقر شريف يزدي (اردكاني) - 1

ميرزا محمد باقر شريف يزدي ( اردكاني )

آيت الله . پژوهشگر بي بديل ادبيٌات عرب در ايران قرن سيزدهم هجري شمسي

ميرزا محمدباقر بن حاج ميرزا عليرضا بن حاج محمد ابراهيم ابن حاج عزيز

فرزندِ اعلم و قاضي القضاة يزد

ظاهرا" چون از سويي نواده دختري شيخ ابوطالب اردكاني حائري يزدي و از سوي ديگر ، بازهم بنا به شواهد و قرائني ، داماد پسرش شيخ محمد تقي اردكاني ( كه « آيت الله العظمي » ميرزا محمد تقي شريف اردكاني تهراني خاصل آن ازدواج مي نمايد ) بوده است  مورد محبٌت بسيار معرفان و نويسندگان اردكاني قرار گرفته وي را فقط اردكاني معرفي كرده اند ؛ حال آنكه :

ميرزا محمد باقر متولد حوالي 1202 ق / 1164 هجري شمسي در محلٌه قلعه كهنه يزد ، و پس از آن نيز مدتي مديد تا اواخر عمر ، ساكن همان حوالي جنب حمٌام حاج عبد الحسين * آن شهر بوده است .

وي ابتدا نزد پدرش ، و آخوند ملا اسماعيل عقدايي در يزد و آنگاه نزد سيد مهدي بحر العلوم و سيد علي طباطبايي حايري ، و گروهي ديگر از اعاظم مكتب اصولي در نجف به تحصيل پرداخته در فقه گرچه چون پدرش به مرتبه ي باصطلاح امروز « آيت الله العظمي » بودن نرسيده است ، درجه ي آيت اللهي يافته است .

نوشته اند در عتبات عاليات همعصر و همنشين « صاحب جواهر » بوده است كه برخي از اقوال شفاهي حاكي از عموزاده بودن اجدادي اين دو « شريف » است .

ميرزا محمد باقر پس از طي عالي ترين مراحل تحصيل فقه و ادبيات عرب به ايران باز گشته ، در جوار پدر بزرگوارش به امامت جماعت در مسجد ملٌا اسماعيل و تدريس در مدرسه قائميه در جوار آن مسجد پرداخته است ؛ و لكن مردي انزواطلب و مشتاق پژوهش در ادبيات بوده دائرة المعارف بزرگي بنام « جامع الشواهد الكبري » در دوازده جلد پديد آورده است كه متاسفانه هم اكنون در ايران ناياب است .؛ و به كتاب « جامع الشواهد » كه مقدمه و خلاصه اي از آن مي نمايد اكتفا مي شود .

گفته اند كه تقريبا" تمام آيات عظام و علماي اعلام آن عصر يزد و حتٌي برخي از ساير نقاط ايران در جلسات تدريس ادبيٌات عرب - فارسي وي كه در مدرسه قائميٌه ، و گاه ساير حوزه هاي علميه يزد ، تشكيل مي شده است شركت كرده و مستفيد مي شده اند .

تاليفات :

تاليفات ميرزا محمد باقر شريف يزدي بسيار زياد بوده است كه برخي به اين ترتيب از برخي از آنان نام برده اند :

- جامع الشواهد كبري ، در علوم صرف و نحو و بلاغت كه در دسترس نيست ؛ اشعار آن از شصت كتاب ادبي جمع آوري شده بوده است ؛ و به مناسبت مطلب ، همه ي قصيده اي را كه مشتمل بر بيت شاهد بوده است آورده است .

- جامع الشواهد ، **در علومِ صرف و نحو و بلاغت . در اين كتاب كه در حوالي سال 1303 يا همين سال تاليف شده است اشعار مورد استشهاد در كتاب هاي ادبيات ، از جمله امثله ، تصريف ، عوامل ، الانموذح ، الهدايه ، السيوطي ، معني ، مطوٌل ، و... ترجمه شده و شرح گرديده است  جامع الشواهد سالهائي مديد از متون درسي حوزه هاي علميه شيعه دوازده امامي به حساب آمده بار ها و بارها چاپ و منتشر شده است كه چاپ سنگي آن در سال 1329 ق در بسياري از كتابخانه ها موجود است . ( نقدي هم پس از گذشت بيش از يك قرن از تاليف كتاب ! ب بر آن نوشته شده است كه در نشريه ي ادب عربي ، دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران . بهار و تابستان 1389 آمده است . 

- كلام الملوك ، در مواعظ و مشتمل بر 360 مجلس ، تقريبا" به عدد ايٌام سال مي باشد .

( ادامه دارد )

* سند خريد منزل مسكوني مزبور نزد وبنگار موجود است .

** به گفته اي تا زمان انقلاب اسلامي ايران ، و از سال 1303 قمري ركورد دار چاپ ، نشر و فروش بين كتاب هاي درسي طلاب علوم ديني بوده است 


برچسب :
نوشته شده در پنج شنبه یازدهم 7 1392 توسط agasyyidyahya | لينك ثابت | (0) نظر

X